Teleki a magyar Gatsby

Egyre másra kapom tőletek a blogbejegyzésre sarkalló képeket, cikkeket, miegyebeket. Idő és hely hiányában sajna ezek nem mindegyike jut el az alkotás fázisáig, de azért kérlek benneteket, figyelmetek ne lankadjon, hajítsátok felém továbbra is a minden rendű s rangú öltözködési és lifestyle anomáliákat kibeszélés céljából.

A minap olyan helyről kaptam pozitív seggberúgást blogírásra, amire nem mondhattam nemet. Mentorom, pályám egyengetője, korai zsengéim cenzora s lektora, pályatársam, irodalmi munkásságom védangyala, Bazsi küldött egy remekbeszabott fotót.

Az időnként a betárcsázós internet sebességére hajazó budapesti hálózat miatt csak lassan formálódott az elküldött fotó. Az már első pillantásra is feltűnt, hogy egy merész színben pompázó alak fog előbukkanni az internet által generált balladai homályból.

Hanyag, olaszos testtartás, türkiz öltöny, hófehér lakkcipő, ritkás haj... csak nem Gianluca Vacchi? Vagy esetleg a Nagy Gatsby film valamelyik remekbeszabott szettjét viselő Leonardo di Caprio?

Nem.

Ha ezer tippem lett volna, akkor sincs köztük a végre kirajzolódó személy - Gróf Teleki Pál.

A történészek szerint meglehetősen ellentmondásos szerepeket betöltő ex-miniszterelnök pályája ismert volt számomra tanulmányaim alapján, de azt nem gondoltam volna, hogy ekkora nagy yuppie volt az öreg!

Az igaz, hogy napjainkban a háromgombos, egysoros szabású öltöny a műértő szemek számára rögvest lelepleződik, miszerint nem egy mai darabról van szó, de az összeállítás hangulata így is egységet képez.

Régóta tudjuk, hogy a klasszikusan elegáns férfi megjelenés alig-alig változik az idővel, legalábbis sokkal kevésbé hektikus, mint a casual, pláne a jeans-es, T-shirt-ös szettek. Arra azonban még én sem gondoltam, hogy a hétköznapiból kiugró, dinamikusabb, pimaszabb szettek is ennyire ismétlődő körforgásokkal térnek vissza.

Az Ablonczy Balázs történész könyvének borítóján látható alak öltönye kis fazonigazítással pillanatok alatt maivá tehető. Eltekintve a fentebb már említett, háromgobos/kétgombos vonalváltástól a Teleki által viselt ruha markánsan követi viselője testvonalát. Nem annyira durván slim fit, mint a mai sziluettek, de a hazai normarendszer szerint, ahol továbbra is "trendi" a két számmal nagyobb cucc, mondhatni simán elmegy. A zakó dupla zsebe, viszonylag keskeny reverje, a lekerekített gallérú ing, a cipőt egyértelműen érvényesülni hagyó, hibátlan nadrághossz egy mai yuppie-nak is dícséretére válna. Sehol egy trotty, sehol egy buggy, csupán a hanyagul zsebretett kézből fakadó húzások törik meg a ruha egységét.

Hogy korszakának meghatározó alakja karrierje során hibázott-e, vagy sodródott, ezt döntsék el a történészi viták. Az azonban a kép alapján biztosan állítható, hogy Teleki tudta, a "jól szabott öltönyben egy helyben állunk és jól nézünk ki", minden más elvárás csak úri süketelés!


Kun Gergely
 

 

0 Tovább

A pufi mellény az NER lovagi vért?!

Időtlen idők, azaz dehogyis, inkább csupán a demokrácia létrejötte óta a demos, a nép istenadta joga a ius murmurandi - a mormogás joga, tágabb értelemben a plebs elvitathatatlan lehetősége a felszólaláshoz a mindenkori hatalommal szemben. Az évszázadok során többszörös metamorfózison átesett alapjog rengeteg formát öltött, manapság a szabad véleménynyilvánítás elnevezés áll legközelebb az eredeti keretekhez, mely határmezsgyéket a kemény kritikákon át egészen, a közösségi térben elkövetett trollkodásig bezárólag ki-ki a szája íze szerint értelmez.

Kritikát jellemzően ékesszóló lángelmék fogalmaztak meg, s a nép által visszhangzott gondolataik már akkor is segítettek politikai szekértáborokba terelni a mélyen tisztelt polgárokat. Az idő múlásával - és kitartó, következetes munkával - a nép jelentős része sikeresen küzdötte le magát egy annyira alacsony szintre, ahol már a magvas gondolatok értelmezhetetlenné, ezáltal feleslegessé válnak, így a morgolódást, legyen az bármilyen irányú, egybites tőmondatokba kellett sűríteni ahhoz, hogy munícióval szolgálhassanak a hétköznapi diskurzusokban.

Ekkortájt jelent meg a porondon a politikai elemző intézménye, és ezzel egyidejűleg ennek elfajzott változata, a politikai elemzőnek látszó biorobot, a politikai bémunkás - lásd politischer Lohnarbeiter. :)

Felmerülhet a kérdés, minek bíbelődik ilyen fejtegetésekkel egy öltözködéssel, tágabb értelemben viselkedési kultúrával foglalkozó blog?

Megmondom.

Az, hogy napi szintű csatákat folytatunk a hozzánk betérő emberekkel a bennük kialakult öltözködési gátak lebontásáért, számunkra megszokott. Így kell megvédeni a világ minden pontján, minden pillanatban elfogadott navy blue öltönyt, hogy az nem BKV kék (fiatalabb olvasók kedvéért BKK kék...), a barna szín nem csupán a katonai ruházat része, zöldet nem kizárólag vadászok viselnek, a szürke nem mindenkit emlékeztet egérre, élénk színeket nem csupán melegek viselnek, és igen, tisztelt uraim, létezik másfajta színű cipő is, mint a fekete...

Az elmúlt hetekben a politikai bulvár legaljáról érkező, összehangolt támadás érte egyik kedvenc ruházati kiegészítőmet, a jobb helyeken inkább vitorlás mellénynek hívott, az idehaza közismerten pufimellénynek titulált ruhadarabot. Mindazon bértollnokok, kik képesség hiányában nem tudnak frappáns és nem utolsó sorban megalapozott kritikát megfogalmazni trollkodásuk céltábláiról, alantas módon könnyen emészthető külsőségekbe kapaszkodva törnek babérokra.

Az emberek azon része, amelyik a gondolkodást nem tekinti opciónak, örömmel csap le ezen leegyszerűsítő meghatározásokra, és vidáman harsogja frissen szerzett tudását a Hörpi Büfében. A külső jegyek metafórává alakulása nem ritka a történelem során, gondoljunk csak többek között a pufajkás, a kéksisakos kifejezésekre, vagy régebbről a vörösingesekre akár, de a lodenkabát jelentősége is túlmutat a ruhadarabon. Ezek mindegyike egy jellegzetes vonás alapján sorolja egy kalap alá egy homogén csoport képviselőit, ugyanakkor bántóan leegyszerűsítő is lehet.

Pufimellényes NER lovagokról olvasok mindenütt, ahol a politikai elemzőnek látszó, fizetett troll igyekszik megspórolni az oknyomozó újságírással együtt járó fáradalmakat és szorgalmat. Különösen veszélyes ez akkor, ha egy valóban létező társadalmi jelenséget tesz ezáltal idézőjelbe a munkáját trehányul végző író.

Nem, kedves újságírók, a komoly melót nem tudjátok megspórolni! Tessék feltáró kritikai észrevételeket tenni mindenütt, ahol erre alapot szolgáltatnak, és akkor is tartani kellene egy intellektuális nívót, ha úgy érzitek, hogy a mondandó nem mindenkinek jön át. Bízzunk benne, hogy a szinvonal emelése tájékozódásra fogja ösztönözni a mélyebb értelmi szinten mozgókat is.

Egyébként pedig hogy várhatjátok el, hogy ne tituláljanak benneteket riposztozva romkocsmákban sörözgető, kockásinges, kinyúlt pulcsis álértelmiségieknek, ha ti is ezen a szinten háborúztok?

El a kezekkel a pufi mellényektől, tessék melózni, a hátam közepére sem kívánok egy újabb ruházati dilemmát a vevőink fejében, van elég e nélkül is!

üdv


Kun Gergely

0 Tovább

Lakatos Márknak miért szabad?

Ha mindannyiszor kaptam volna egy ezrest, amennyiszer megkérdezték tőlem... na mindegy, hagyjuk is a francba...

Hihetetlen, de még mindig ez a téma január és február folyamán, hogy mit vegyen fel a szerencsétlen PÓGÁR egy bál jellegű rendezvényen, ahol is a dress code hangsúlyozottan a 'black tie'? Na, meg még a másik, hogy ugye májusban is tart a januári leárazásotok, mer' csak akkor tudok bejönni... persze, hogy tart, hisz még a 2012-es karácsonyi vásárnak sincs vége, nem is beszélve a tavaly előtti nyúlról!

Visszakanyarodva az alap felvetéshez, a válasz roppant egyszerű, hasonlóan több más szituáció analógiájához, nevezetesen búvárkodni búvárruhában, síelni sícuccban, úszni fürdőgatyában kell, és nem, sajnos rosszul gondolod, még akkor sem jó siklóernyőzéshez a nagyi damasztabrosza, ha csupán egyszer mész el kipróbálni ezt az extrém sportot.

Emlékezetessé tette a kis Horváth Józsika számára az iskolai tematikus barokk esten való részvételt kedves édesanyja merésznek tűnő húzása, mivel szerinte a helyzetre kiválóan adaptálható a bátyótól kölcsönbe kapott MÉTA melegítő a fluoreszkáló oldalcsíkokkal, valamint a szemet gyönyörködtető felfeslésekkel fenéktájékon. Amennyiben nem törsz Józsikához hasonló babérokra, úgy fogadj el egy baráti jótanácsot:

Ne légy Józsika!

A fentebb raklap egyszerűséggel levezetett tétel alól persze akadnak kivételek, amit azonban hihetetlen finom szenzorokkal kell tudnunk megérezni. Példának okáért amennyiben az ember fia/lánya (nem kívánt rész törlendő) stylist, úgy véleményem szerint kutya kötelessége vagy hozni a tűpontos formális előírásokat, vagy - és ehhez kell az igazi érzék - üzenetértékkel bíró kreativitással összeállítani valami egészen formabontót.

Felmerülhet a jogosnak tűnő kérdés, hogy ha a stylistnak lehet, nékünk ugyan miért nem?

Lakatos Márknak és Herczeg Zolinak például nemcsak szabad, de tőlük el is várható. Mindketten bravúrosan hozták a formát.

Nem állítanám, hogy nem akadnak további kivételek, de mint azt fentebb is említettem, nagy érzékenységgel kell nyúlni az efféle kicsapongásokhoz, mert megjelenésünk akaratunkon kívül is üzenetértékkel bír majd.

Extravagancia és kreativitás, ezek lehetnek a sorvezetőink, amikor "kibeszélni" vágyunk a formális térből. Az extravagancia egy mindenkori relatív fogalom. Mást jelenthet egy békés, amerikai amish közösségben, és megint mást a new yorki bankár yuppiek szokásos szombat esti polgárpukkasztó heppöningjén az éppen aktuális roof top barban. A kreativitás pedig egy olyan tulajdonság, mint hogy például valaki magas, vagy alacsony, szóval vagy van, vagy nincs, tanulni nem lehet, egyszóval ha híjján vagy eme készségnek, jobban teszed, ha tanácsot kérsz olyanoktól, akik éppen azért keveredtek egy bizonyos szakterületre, mert bennük megvan ez a skill.

Amikor régi jó ismerősöm és kedves barátja - kik történetesen chefek, de a fine diningtól meglehetősen távol eső stílusban fejtik ki áldásos gasztronómiai tevékenységüket - a fentebb vázolt kérdéssel fordultak hozzám, először kategórikusan a formális szmoking felé tereltem őket. Rövid beszélgetést követően azonban arra jutottunk, hogy meg kell ragadnunk a szituációban rejtőző lehetőséget egy kis figyelemfelkeltő zajongásra, továbbá annak kommunikálására, hogy a két delikvens a street food keretei közt alkot maradandót és magas minőséget.

Jeleztem feléjük, hogy amennyiben ez megszokottá válik - értsd folyamatosan meghívottak lesznek szakmai díjátadókra - elkerülhetetlen lesz a klasszikus viselet beszerzése, mivel aki folyamatosan polgárt pukkaszt, az egy idő után ezáltal válik unalmassá.

Azt gondolom, hogy a szettek abszolút hozták az "első bálozó" fogalmában rejtező pozitív imidzset, és az már csak külön szerencse, hogy Schiffer Miklós személyében a kifogástalanul elegáns, klasszikus forma köré szolgáltattak egy pimasz keretet.

Fogadjátok szeretettel:

üdv

Kun Gergely

 

0 Tovább

Vajna Timi miben véleményvezér?

Arról már többször esett szó eme oldalakon, hogy kis hazánk élen jár az amúgy teljesen egyértelmű nemzetközi fogalmak fals használatában, de legalábbis a helyes átvételt követően a kifejezés valós tartalmának villámgyors kiüresítésében. Legyen az bistro, discount, handmade, bio, self branding, trendsetter, coach vagy akár az outlet - aminek esetében mi is szívunk folyamatosan -, a nagyérdemű tévedhetetlenségének biztos tudatában használja mindenre, ami néki tetszik, koptatja, s távolítja a meghatározást az eredeti értelmezéstől.

Kiposztoltam az oldalamra egy képet. Nem nagy ügy, ezt napjában többször megteszem. A fotón Vajna Timi látható majdnem hiánytalan síszettben, tőle szokatlanul ezúttal zárt terpeszben. Bugyi van rajta, ezt onnan tudom, hogy sígatyó nincsen. Gyengébbek kedvéért, kik szánalmas életüket az instagram világán kívül tengetik, elárulom, hogy a fotó a méltán népszerű, #skibikini hashtaggel ellátott sorozatba kíván illeszkedni, melyet előszeretettel posztolnak kellemes külsejű, síelő hölgyek.

És ez idáig teljesen rendben is van. Nékem azzal semmi dolgom nincsen, hogy egy már nem annyira friss ara, házaséveit kedves urától távol, egzotikus nyaralásokból, frissítő sízésekbe átcsúszva, a világ legmenőbb, legtrendibb, legexkluzívabb klubjaiban éli, s mindezekről félóránként tájékoztatást ad.

Nézze, aki nézi, irígykedjék, aki akar, engem bizony nem zavar, sőt, nagyon szép helyszínekre kalauzol el ily módon, még ha csak virtuálisan is Vajna Timi.

A bennem felmerült kérdés csupán az volt, hogy mindezt miért kell szponzorált tartalomként, fizetett hirdetés formájában népszerűsíteni?

Tudom, hogy Timi megosztó személyiség, és a posztomba ágyazott kérdést csak keveseknek sikerült értelmeznie, vagy ha sikerült is, előszeretettel kezdtek el a hölgy kapcsán egyebekről diskurálni.

Többekben felvetődött, hogy Vajna Timinek ezekkel a posztokkal tűpontos elképzelései vannak, és a róla kialakított képet egy teljesen világos logikai szál mentén, tudatosan szeretné építeni egy jól kikristályosodott cél irányába, ami pedig nem más, mint a hazai celebközélet legfrissebb felfedezettje, a legújabb, kiüresítésre váró fogalom, az influencer.

Az influencer, ha úgy tetszik véleményvezér, trendeket befolyásoló személyiség, fogyasztási agitátor, néptribun azonban sajnálatos módon nem a fán terem, nem elsajátítható terület az egyetemen (szakmunkásképzőben...?), de még csak nem is elhatározás kérdése, legyen szó egy még oly ambíciózusan törekvő személyiségről akár, mint Timi.

Az influencer - többek szerény vélekedésére alapítva - egy olyan személyiség, aki hosszú évek kitartó munkájával egy bizonyos területen letett valamit az asztalra, eredményessége okán közmegbecsülésnek örvend, területén egyértelműen véleményformáló jelenség. A modern marketing egy kvázi nem irodalmi metaforaként az illetőt az adott területtel azonosítja, egybeolvasztja, és a teljes hasonulásban rejtező lehetőségeket ipari méretekben kiaknázza.

A 50 Cent nevezetű rapper mind klippjeiben, mind pedig magánéletében már annyi éjszakai pillangó kebléről nyalt le tudatmódosításra alkalmas anyagokat, hogy néki bízvást elhiszi egy jól körülhatárolt target group, hogy eme tevékenységhez (értsd csecsnyalás) nincs is jobb kiegészítő az EFFEN vodkánál.

Usain Bolt annyiszor burkolta porfelhőbe a mögötte kullogó sporttársait, hogy még a legkisebb kölköm is tudja, a PUMAnál nincsen gyorsabban szaladó cipellő a világon.

Connor McGregornak is szét kellett rúgnia egy pár segget a ringben, míg felfigyelt reá az Audemars Piguet.

Gianluca Vacchinak pedig bármit elhiszünk, mer' ő meg mindenben (is) jó.

Ennyi.

Persze lehetséges, mint már oly sokszor megtörtént, hogy csak én nem látom az összefüggéseket. Azt gondolom, hogy aki csak két hetet foglalkozott már életében vállalkozás létrehozásával, felfuttatásával, működtetésével, az tudja, hogy sem a gyémántkereskedést, sem a szépségkirálynő-választást (valamelyiket), sem pedig a fánkozót nem lehet úgy terelgetni, hogy névleges tulajdonosa az év meghatározó hányadát ezen cégektől pár ezer kilóméternyire tölti. Ha valaki hallott már frissebb híreket, az jelezze, de én per pillanat ezeket a tevékenységeket tudnám valamelyest Vajna Timihez kötni.

Addig is, míg brit marketingszakemberek feltárják a jelenségben rejtező dilemmákat, jómagam azon álláspontra helyezkedem, hogy Timi a "Hogyan picsáskodjuk körbe a Föld nevű bolygót egy élemedett korú, joviális úr pénzén?" témában alkot maradandót, s mint ilyen méltán számíthat majd a területhez köthető termékek és szolgáltatások hirdetőinek megkeresésére.

Már, ha akad ilyen...

üdv


Kun Gergely 

1 Tovább

A Nagy Gatsby is így csinálná

Most, hogy hátunk megett tudhatjuk a nagyigmándi önkéntes tűzoltók jubileumi, 125 éves bálját, egyúttal a nem annyira intenzíven fluktuáló törzsközönség hetvenkettedszer is meghallgathatta a rendezvény fővédnökének, Vitéz Szíkszóyy Alajos Ottokár, nyugalmazott tűzoltóparacsnok, ma is aktív háztűznéző közkedvelt történetét a híres alsóigmándi pajtatűzről, többen is elérkezettnek látták az időt az eseménysorozat megreformálására.

No, nem mintha nem töltene el bárkit bizsergető otthonosságérzet, amikor már vakon is leemeli a rántotthúst ugyanarról a helyről, asztaltársasága változatlan (...ütemben öregszik...), és a konferanszié évről évre, óramű pontossággal a tizenegyedik unikum-dreher mixet követően hány bele a tubába.

- Anyukám, egy perc, és tálalják a töltöttkáposztát!
- Már éjfél???
- Még nem, de a Kopánszky épp most húzott be egyet a Szabó főorvos úrnak, aki részegen a parketten a nejét csöcsörészte!
- Ja, igazad van, drágám, akkor minnnnyá hozzák!

Az ilyen és ehhez hasonló panelek minden visszatérő esemény óhatatlan velejárói. Nem csoda, hogy a szervezők könyékig rágott körmökkel igyekeznek ötletelni, hogyan is tehetnének valamit a krónikus unalombafulladás ellen.
Nem rossz gondolat, bár persze nem is túl kreatív a zenekar csereberélése, mivel szerény nyomott tapasztalataim szerint éjfél körül még a legelvetemültebb metálbandák is a "Csavardfelaszőőnyegettmégmaéééjjjel"-t csapatják, s a Zúri közönség rockandroll-nak vélt szabadmozgást végez.

Gyakorlott bálra járóként nekem jobban bejönnek a vendégsereget valamelyest aktívabb részvételre sarkalló lehetőségek, de még ennél is szórakoztatóbbak a tematikus rendezvények.

Legyen szó barokk-, századeleji-, halász-, vadász-, madarász-, olasz-, francia-, orosz-, vagy bajor bálról, a hazai közönség legalább fele az alkalomhoz illőnek érzi évtizedes, polyurethan érettségi öltönyét, elektrosztatizáló, banánzöld, rövidujjú ingét és zsírpecsétes nyakkendőjét az adott tematikához.

Fentiek tudatában kissé tartottam attól, hogyan is fogadja majd a vendégsereglet a rendes évi Teniszbál témájául a Gatsby történetet.

Meg kell mondjam, hogy mind a résztvevők, mind pedig az est szervezői jelesre vizsgáztak!

Az érkezés pillanatától az est főbb állomásain keresztül az 1920-as, '30-as évek Amerikája folyamatosan jelen volt.

A szeszcsempészek után kutakodó rendőrök, az újságjait kínáló rikkancsfiú, a hosszú szipkáikkal csücsörítő, tollboába csavart, feslett hölgyek, a fényesre vikszolt lakkcipőkben, dobtáras fegyvereikkel flangáló gengszterek, a hófehér selyemsálas, cilinderes házigazda korhű kuliszzái voltak az eseménynek.

Le a kalappal a vendégsereg előtt, akik a kényelmes fanyalgás helyett a játékos összekacsintást választották, s vidáman gyalogoltak bele a jól felépített díszletbe!

Így kell ezt csinálni! Remekül éreztük magunkat!

Kun Gergely

0 Tovább

Mióta dress code a bolyhos pulcsi???!!!

Félelmetes kommentcunamit indított be a minap egy szokványosnak tűnő posztom.

Magam is meglepődtem.

Történt, hogy bankomban bankoltam, értsd: hosszú perceken át bambultam, s vártam, hogy Terike (nyilván álnév!!!) befejezze a trécselést aktuális ügyfele pénzügyi helyzetéről, izé... mit nem mondok... hogy megvitassák mennyit nőtt Ödönke az elmúlt négy nap alatt, továbbá hogyan módosultak ezidőtájt a közétkeztetési szokások a Teknőspáncél Óvoda Vizisikló csoportjában, vagy valami efféle bázisproblematikát vitattak a hozzám elszűrődő hangfoszlányok alapján. Egy fél pillanattal azelőtt, hogy szervezetem az éber kóma állapotából a jótékony REM alvásba átcsusszant volna, körbepislantottam a helyiségen. Bár nem vagyok egy divatfasiszta (ennél a résznél majd lehet kiáltozni, hogy a francokat nem!), a takaros kis ügyféltérben szolgálatot teljesítő bankipari biorobotok ruházatát egy másodperc alatt felmértem, hogy aszondja egy zakó/ing/nyakkendő kombó, aztán egy kiskosztüm (takaros), megint csak egy ing/nyakkendő kombó, ezt követi egy kellemes öltöny, rögtön utána egy behatárolhatatlan, eklektikus ruhakupac pisztollyal az oldalán (ja, ő a biztonsági őr...), és a sort egy fehér blúzt követően egy bolyhos pulcsi zárja...

Lefotóztam...

"Tisztelt Esküdtszék, tisztelt Bíróság, védencem ártatlan, ösztönösen cselekedett!"

Hibáztam...

No nem a fotóval, az kihagyhatatlan téma lett volna, hanem az arckitakarás nélküli megosztással. A posztban feltett kérdést idézném: "Bankár... dress code vajon mi?"

A poszt alá érkező kommentáradatból rengeteg következtetést le lehet vonni egyfelől kis hazánk idegállapotáról, továbbá a magyarországi oktatási rendszer áldásos tevékenysége okán kialakuló, speciális vitakultúráról.

Az öltözködés kommunikáció, amivel kifejezésre juttathatjuk egyéniségünket azokon a kereteken belül, amit egy adott esemény normái megkövetelnek. Az öltözködésnek mára kialakult normarendszere van, és az alapvető viselkedéskultúra része.

Hiszem, hogy ugyanúgy meg lehet sérteni valakit, amennyiben az esküvőjén vendégként nem az alkalomhoz illően öltözünk fel, mintha nem köszönnénk, vagy nem adnánk át ülőhelyünket a buszon egy idős hölgynek. Mondjuk, hogy jó étvágyat, vagy egészségedre, boldog új évet kívánunk, előre engedjük hölgytársainkat az ajtónál, felsegítjük a babakocsit a lépcsőn, és úgy általában az alkalomhoz illő stílusban társalgunk. Be nem tartás esetén természetesen nem kell szabálysértési eljárással számolnunk, ettől függetlenül a padlóra sem köpködünk csak úgy. Ahogy a viselkedési normákat sem keverhetjük következmények nélkül, illene kritikusan fogadnunk egy egyértelműen nem a helyhez illő öltözéket. 

Jó esetben nem beszélünk úgy a munkahelyen a főnökünkkel, vagy az ügyfelekkel, ahogyan a haverokkal hétvégén meccsnézés közben. Nem tilos, de értetlenség, rosszallás övezné azt, aki így tesz.

Egész egyszerűen nincsen rajta mit mentegetni! 

Tudom, hogy vannak, akiknek bármilyen összetett, politikai kérdés megválaszolására elég az "elmúltnyolcév", vagy az, hogy "gyurcsány", legújabban a "soros". Ahogy ezeket a kérdéseket sem lehet egybites válaszokkal leírni - azaz lehet, csak nekem például nem felel meg -, ugyanúgy nem indok egy öltözködési anomáliára a pénz, a napi hangulat, a családi állapot, az átélt traumák, az időjárásváltozás, a szomszéd kutyája, vagy egynémely hozzászóló helyesírással való küzdelme - ha csak ezzel tudsz hadakozni, akkor megfogtalak!!!

Vitatkozni lehet, sőt, kell is, abból épülünk, de irreleváns témákat kár ide csatolni. A pénz kérdése annyira elcsépelt, hisz a "fast fashion" korát éljük, s aki nem egy búvárharangban tengeti napjait tudja, hogy ugyanannyiért fel lehet öltözni kreatívan, mint okádék módon. Azt sem értem, miért befolyásoló tényező, hogy valaki épp milyen időszakát éli? Szépen is néznénk ki, ha 30-40 éves pályafutások minden hullámvölgyét kirakatba helyeznénk megjelenésünk által! Szakítás, haláleset, beteg gyerek, válás, kapuzárási pánik, szar feleség, szar férj; milyen szép volna, ha mindez kiolvasható lenne napi megjelenésünkből...

A fotó egyértelmű környezetben készült, ami még a selfbranding kisiskolásait se hozná zavarba, ez pedig a munkahely. Hosszú évek során kialakultak az adott tevékenységekhez köthető öltözködési keretek, amelyek kifejezik a szóban forgó pozíció, a kollégák, valamint az ügyfelek iránti tiszteletet, s illeszkednek a cég arculatába.

Mindezekből karakteresen kilépni igenis tiszteletlenség!

Elég körülnézni, és akkor nem fogsz hibázni!

béke

Kun Gergely

3 Tovább

A TV2, vagy az RTL Klub lopott? Kit érdekel???!!!

Ha mindannyiszor kaptam volna egy ezrest, mikor egy stylist megkeres, öltöztetném-e aktuális tévéműsoruk arcát, már kőgazdag ember lennék. Mindamellett egy kezemen meg tudom számolni, hány ilyen telefonhívás végződik tényleges megállapodással. 

Nem mondhatom még meg, hogy ki lesz a műsorvezető... sajnos a díszlet még nincs elfogadva, úgyhogy ahhoz sem tudunk igazodni... az arculatról már beszélgettünk a stábbal, de még minden képlékeny... nem tudom, mikor forgatunk, de az tutti, hogy akkor majd azonnal kell minden egyszerre... neeeeem, sajna az kizárt, hogy a mmmművééész el tudjon jönni személyesen. Szóval elvinnénk egy rahedli cuccot, és majd meglátjuk, mi kell... ja, és majd elfelejtettem, fizetni nem tudunk, maximum reklámidővel, de az sem a műsor környezetében, mert azt már eladta a producer egy ruhás cimborájának, ahonnan az asszony cuccait kapja ezért barterbe'... na jó, úgy néz ki valamicskét ki tudunk szorítani, de max a tényleges összeg felét, és azt is csak 240 napos átutalással, de ne a producer cégének számlázd, hanem egy project cégnek a Banán Köztársaságban...

Tudom, meg az én kurva anyámat!

Na, ezért öltözteti a magyar műsorok 90%-át a Háda "divatház", vagy jobb esetben a Zara, vagy a Boss, mert oda a viselt ruhát szépen vissza lehet vinni, amit majd jól eladnak originálként neked, kedves vásárló!

Ezeket a paramétereket nyilván nem a stylist szüli, sajnos ilyen keretek között kell nagy részüknek dolgoznia. Értik ők a szakmájukat nem is kicsit, csak hát ugye a profitelvárás mindent felülír.

Aztán pár hete jött egy hívás egy általam nagyra becsült stylisttól, gondoltam két perc alatt megfutjuk az udvarias köröket, kicsit polemizálgatunk a honi divat közállapotokon, megbeszéljük, milyen jó is lenne, ha, de sajnos nem, és elköszönünk.

Enerváltságom azonban pillanatok alatt érdeklődésbe csapott át.

Megvan a moderátor? A kulissza kész? Az arculat átgondolva? A forgatási napok lefixálva? A műsorvezető eljön a ruhapróbára, és még ruhakeret is van???

Csípjen meg valaki! Ez még mindig Magyarország?

Igen, nyugi, ez még mindig az. 

Na nem a styling tekintetében, mert ott vérbeli profizmus volt minden perc, hanem azért, mert a SIXX becenevű komment robot e tárgyban elkövetett bejegyzését olvasva ragadtam billentyűzetet. Azért nem lehet könnyű ennek a fickónak nap mint nap leírogatni a könnyed esztrádműsorokról, hogy azok könnyedek, és a műfaj íratlan szabályait követve nem tekintik feladatuknak a világ megváltását. 

SIXX kolléga ezúttal ennél jóval messzebbre ment bejegyzésében! Hovatovább plágiummal, hogy ne mondjam lopással vádolja a TV2-t! 
Ha valakinek, hát neki igazán nem lehet újdonság, hogy a két piacvezető kereskedelmi médium tartalmilag folyamatosan egymásra ereszti műsorait, hol az egyik, hol a másik vádolva lopással a versenytársat. Az ég kék, a fű zöld, a tévék lopnak, SIXX meg fikáz.

Ugyanúgy nem láttam a Piramis nevezetű játék egyetlen adását sem, ahogy az általam nagyon nagyra tartott Sebestyén Balázs féle verziót sem a konkurrens csatornán. Ígérem, megnézem majd mindkettőt. Hogy valamelyik az én műsorom lesz-e, nem tudom. Icipici részem volt a TV2 produkciójában, így talán megengeditek nekem, hogy parányi pozitív előítélettel fogok viseltetni a Stohl András által moderált műsor iránt.

És mivel jelen sorokat Ausztriában pötyögöm - hisz a meló az első - , hadd álljon itt egy leheletnyi szóvicc, amihez a sógorok nyelvének minimum középszintű ismerete kell (a német nyelvet nem bíró olvasóknak pici segítség az utóiratban).

Die Frage ist, ob die Sendung durch Herr Stohl gestohlen wurde?

Mindenkinek kívánok egy boldogabb új évet, hisz abból nem lehet baj!

üdv


Kun Gergely

u.i.: "Az a kérdés, hogy a műsort Stohl úr lopta-e el?" (stehlen, stahl, hat gestohlen - jelentése: lopni) Azaz a német mondat egy kissé erőltetett szójáték a Művész Úr nevével :)

0 Tovább

Gardrób

blogavatar

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

A Loft Outlet divatszakértőjének Instagram oldala - gerrri74

Instagram

Kövesd a Loft Outletet a Facebook-on

HTML

Címkefelhő

loft outlet (23),ferfi divat (20),öltöny (13),férfi öltöny (9),Loft (9),zako (5),divat (4),mesterházy attila (4),nyakkendő (3),Giorgio Armani (3),Kiszel Tunde (3),Sebestyan Balazs (3),Orbán Viktor (3),férfi ing (3),Roberto Cavalli (3),hamisítás (3),Hermes (2),Louis Vuitton (2),trendszetter (2),Brad Pitt (2),Pinter Attila (2),Benedek Tibor (2),gucci (2),menyasszony (2),Schiffer András (2),Rodeo Drive (2),berki krisztián (2),Los Angeles (2),Instagram (2),Herczeg Zoltan (2),szalagavató (2),slim fit (2),Róma (2),gatsby (2),Vona Gábor (2),férfi cipő (2),Lagzi Lajcsi (2),Friderikusz Sándor (2),smoking (2),stohl andrás (2),magyar futballvalogatott (2),Fodor Gabor (2),esküvő (2),casual (2),messi (2),Schobert Norbert (2),Rubint Réka (2),slim féfri divat (2),Andy Vajna (2),palácsik timea (2),mszp (2),Gyurcsány Ferenc (2),hosszú ujjú ing (1),Eurovíziós dalfesztivál (1),Conchita Wurst (1),Kelemen Anna (1),Rövid ujjú ing (1),Robbie Williams (1),Budapest Sportaréna (1),Thomas Neuwirth (1),tom ford (1),kommunikáció (1),balázs (1),4n4ln (1),trendsetter (1),Beverley Hills (1),Magyar Labdarugo-szovetseg (1),Vajna Tímea (1),Sebestyén Balázs (1),californication (1),Balaton (1),magyar labdarugo valogatott (1),donatella versace (1),Ata (1),V Zolika (1),Budapest Taxi (1),Bango Margit (1),Medveczky Ilona (1),kuki (1),sípálya (1),jagermeister (1),yeti (1),hütte (1),Unicum (1),kiszel tünde (1),Gundel Takacs Gabor (1),Dolhai Attila (1),Pokorny Lia (1),Zámbó Árpád (1),Demokratikus Koalíció (1),Orbán Vikor (1),horvath csaba (1),Deutsch Tamás (1),raszta frizura (1),Bagi-Nacsa (1),Budai Gyula (1),Szecsődi Ráró (1),Szecsődi Károly (1),nünüke (1),pompás nünüke (1),LMP (1),Zsidro Tamas (1),újságírók (1),Gerbeaud-haz (1),meglepetés party (1),szülinap (1),Kun Gergely (1),Vona (1),sajtótájékoztató (1),Gerbeaud (1),red neck (1),Gyurcsán Ferenc (1),kőbányai kínai piac (1),mellény (1),sál (1),átmeneti öltözködés (1),Galeries Lafayette (1),győzike (1),Bál (1),Tallai Andras (1),puskás ferenc (1),Story Gala (1),Harrods (1),GUM (1),Jason_yeats (1),Thomasopdebeeck (1),Alexander.kraft (1),Toth Vera (1),madonna (1),il Bacio di Stile (1),Hex tie (1),Hexenschuß (1),mezőkövesd (1),férfi nadrág (1),Összezárva Friderikusszal (1),Berki (1),Született feleségek (1),férfi karkötő (1),loftoutlet (1),useunused (1),formaruha (1),olimpia (1),Scherer Péter (1),Stohl András (1),sportöltözék (1),citytrail (1),futás (1),Noszály Sándor (1),lopás (1),szomszédok (1),szulejmán (1),Válótársak (1),Keymanstyle (1),Valentino (1),Dandy (1),kockás öltöny (1),Gáspár Győző (1),Emir Kusturica (1),Falus Ferenc (1),Főpolgármesteri Hivatal (1),Schobert Norbi (1),ice bucket (1),önkormányzati választás (1),Hajdú Péter (1),Zimányi Linda (1),focistafeleségek (1),Robben (1),Dress for less (1),tippmix (1),FIFA (1),Puzser Robert (1),selfie (1),futball vilagbajnoksag (1),Norbi Update (1),norbi (1),double monk (1),férfi kiegészítők (1),Ausztrália (1),Andre Goodfriend (1),habony árpád (1),dolce & gabbana (1),Zuckenberg (1),Szalay-Bobrovinczky Kristóf (1),női egyenjogúság (1),Karl Stefanovic (1),John Deere (1),Andre Agassi (1),tőzsde (1),Private banking (1),elegans (1),The Today Show (1),Dardai Pal (1),üzleti dress code (1),Marshalls (1),ruházat (1),Radics Gigi (1),COMET-dijkioszto (1),Comet Gála (1),VIVA COMET-dij (1),Farkashazy Tivadar (1),Vágó István (1),Juszt László (1),Gálvölgyi János (1),Szabó Zsófi (1),Comet Cloth Comedy (1),Csobot Adél (1),esküvői ruha (1),Vőlegény (1),Kállay Saunders András (1),vv béci (1),Loft Out (1),gigi (1),Osvárt Andrea (1),Pampalini (1),Bajnai Gordon (1),Kilián-laktanya (1),Csányi Sándor (1),Balotelli (1),Női és Gyermekruha Nagykereskedelmi Vállalat… (1),ballonkabát (1),megcsalás (1),divat világa (1),outlet (1),Dzsudzsak Balazs (1),világbajnokság (1),Nino Cerutti (1),Szárszói találkozó (1),Szárszó (1),Pep Guardiola (1),guardiola (1),férfi vízilabda-válogatott (1),Barcelona (1),vőlegény ruhája (1),esküvői öltöny (1),pénzmogul (1),üzleti tárgyalás (1),Ferrari (1),zakó (1),trend (1),ing (1),learazas (1),sale (1),szabó (1),Savile Row (1),ford (1),bmw (1),Audi (1),porsche (1),Lionel Messi (1),méret (1),Aranylabda (1),öltözék (1),nadrág (1),fat boys slim (1),Rogán Antal (1),lanvin (1),Fendi (1),Horn Gyula (1),Barack Obama USA elnök (1),menyasszonyi ruha (1),politikusok (1),Louis Vuitton hátizsák (1),Ferragamo (1),metroszexualis (1),Firenze (1),Nápoly (1),Milano (1),Zsolnay Porcelanmanufaktura Zrt. (1),Michelin csillag (1),meleg (1),buzi (1),Vidámpark (1),nyakkendo (1),pataky attila (1),Fásy Ádám (1),Bunyós Pityu (1),Postás Józsi (1),Balazs Pali (1),cakó kinga (1),Sugarbird ruhakollekcio (1),DJ Ötzi (1),Csóré Béla (1),rtl klub (1),Pitt Immagine Uomo (1),Istenes Bence (1),Eder Krisztian (1),VV6 (1),zombi (1),szex (1),ejszakai elet (1),Budapest (1),teli olimpia (1),Szocsi (1),Etyek (1),Liptai Claudia (1),Hajos Andras (1),Árpás László (1),Rokusfalvy Pal (1),Joshi Bharat (1),Fekete Laci (1),nagy duett (1),győr (1),médiabál (1),Szocsi olimpia 2014 (1),Szocsi 2014 (1),ruha (1),h&m (1),Giorgo (1),Ómolnár Miklós (1),Ralph Lauren (1),Alföldi Róbert (1),Caramel (1),rendőrség (1),kannás bor (1),Vácszentlászló (1),Zacher Gabor (1),Dobó Kata (1),tél (1),MÁV-Aszód (1),aszód (1),wellness-hetvege (1),wellness szallodak (1),dresscode (1),mély dekoltázs (1),Kaposvari Egyetem (1),öltözködési tanácsadó (1),öltönyök (1),középosztály (1),gazdagság (1),Steve Siebold (1),siruha (1),sibakancs (1),Tilla (1),Vadon Jani (1),wunderschön (1),Kulka János (1),fasfhionfave (1),Wolfie (1),Carbonfools (1),fehér balázs (1),Leonardo DiCaprio (1),George Clooney (1),teczar szilard (1),szőke nő (1),billiárd (1),éjszaka (1),buli (1),Berki Krisztian labdarugo (1),ingyen buli (1),magna cum laude (1)

Tőlünk kérj öltözködési tanácsot!