A világ első focimeccsének igaz története

Sokan nem tudják, de egy angliai kisvárosban valamikor az 1800-as évek végén 90 perc leforgása alatt sok dolog megváltozott, amiket napjainkban már evidensnek tekintünk. Történész berkekben máig folynak még viták az ügyben arról, hogy a Westendshire vagy a Southcastle tűzoltói csaptak-e össze a northminsteri pincérek csapatával, de hogy a világ bő másfél óra elteltével nem volt többé már ugyanaz, abban mindenki egyetért!

A világ első focimeccse

Vegyük csak sorra az eseményeket!

A játékvezető üvöltését követően (ugyanis akkor még nem volt síp) elég volt két percnek eltelnie ahhoz, hogy John Smith, westendshire-i (vagy southcastle-i) csapos legkisebb leánykája legott szerelembe essék a Northminster snájdig csatárával. Újabb négy percen belül a kis Cathy már abban is biztos volt, hogy nem akar ő - apja szóhasználatával élve - "tűzoltófeleség" lenni, dacára a kiszámítható, ám tisztesen középszerű életet biztosító állami alkalmazotti fizetésnek.

Focistafeleségek

A kis Cathy kortársaival ellentétben karcsú volt és bögyös, továbbá egy, az 1820-as években lejátszódott norvég betörésnek, valamint dédanyja csapodár természetének köszönhetően tejfelszőke hajú is. Szóval ezt a kis Cathyt abban a bizonyos első 4 percben csúf barátnéja felvilágosította, hogy a csatárok a pincéri fizetésen túl meccsenként 10-20 ezüst penny-t is kapnak. Nem volt túl nagy pénz ez akkoriban sem, de ahhoz mindenesetre kellőképpen csábító, hogy egy 16 éves westendshire-i (vagy southcastle-i) leányka fejében megszülessen az addig ismeretlen fogalom: a focistafeleség.

A szó pedig a mai napig nem bővült érdemi jelentéssel. Azóta is a döbbenetszőke, agyhalott, karcsú, de bögyös, gátlásokat nem ismerő nőstényt értjük a fogalom alatt. Ma csupán annyi változott, hogy a szilikon felhasználásának ötletes elterjedése több nő számára tette hozzáférhetővé a focistafeleség karriert, illetve az úgynevezett seggszáj (latin neve: anus mouthus) tudott még érdemben hozzátenni már a kezdetekben tűpontosan körülhatárolt paraméterekhez.

Robbenrepülő

De lapozzunk tovább világ első focimeccsének krónikájában. A 30. perc derekán, ez biztos, mert a bíró kezdő üvöltését követően a westendshire-i (vagy southcastle-i) templomtorony órája éppen kettőt ütött, amikor is Michael Bobben a büntetőterületen belül egy hatalmas műesést mutatott be. Az ifjú Mike nem véletlenül volt a megtévesztés és a színjáték mestere, hiszen szabadidejében a northminsteri Vándor Tűz- és Kardnyelők Csimbummcirkuszának drámai színészeként is koptatta a világot jelentő deszkákat. A későbbi krónikák pontos dátumot nem említenek, de az biztos, hogy a Bobben família az apa folyamatos színészkedései miatt egyszer menekülni kényszerült a feldühödött szurkolók haragja elől, és úgy tudni, meg sem álltak Hollandiáig. Az új hazában a család biztonsága érdekében hírhedt Bobben nevet rögvest a sokkal inkább németalföldi ízű Robbenre változtatta. A családfő azonban nem tudott leszokni a bírók megtévesztésére alkalmas színészkedésről, így az angliainál békésebb környékbeliek viccesen csak 'robbenezők'nek gúnyolták a magukat unos untalan feldobáló labdarúgókat.

A mutatványos család egyik tagja

Hihetetlen, de mégis igaz, hogy még mindig ugyanezen a meccsen szintén történt egy világraszóló esemény. Röviddel azután, hogy a fiúk 5:0-ás hazai vezetés, valamint a bíró üvöltését követően szünetre vonultak, a mindig harsány Jonathan Tricky azzal a bátor, egyúttal borgőzben fogant felvetéssel fordult szurkoló társai felé, hogy a második félidő hatalmas vendég feltámadást hoz majd, olyannyira, hogy a végén ők örülhetnek a végső győzelemnek is.

Johathan Tricky okoskodását szinte mindig általános kacaj fogadta, és így volt ez most is. Hiszen ehhez a csodához úgy kellett volna a fonnyadt northminsterieknek legalább 6 gólt bevarrni a hazaiak hálójába, hogy eközben egyet sem kapnak. Lássuk be, nem sokan adtak volna ekkor egy lyukas ezüst sterlinget sem a tippre.

A fogatlan Jonathan azonban nem volt annyira szénhülye, mint amilyennek sokan gondolták. Bátran feltett egy egész fontot tíz barátja minden egyes fontja ellenében, állítva, mire a bíró hármat üvölt, a vendégek örülhetnek a győzelemnek. Tudta ugyanis a ravasz ördög, hogy a Westendshire (vagy Northcastle) aranylábú csatárának van egy hozzá megszólalásig hasonlatos ikertestvére, ki egypetéjű rokonával ellentétben maximum vérhólyagot tudott rúgni egy labdára. Jonathannek nem volt más dolga, minthogy a gólvágót 5 font ellenében lecsalja a pályáról a második félidőre, így fogadási nyeresége még költségekkel együtt is tetemes maradhat. Az ikrek csereberéjéről, azaz összekeveréséről, valamint a tippelésből villanásszerűen levezette és megalkotta a napjainkban is ismert tippmix szót.

Mikor ezeket a sorokat írom, nyitva áll még a kérdés, hogy a 2014-es Brazil Világbajnokságot a házigazdák nyerik-e, esetleg a németek, vagy akár a fentebb is említett Robben család leszármazottai. Az is lehet, hogy meglepetés csapatnak adja majd át a kupát a szövetség elnöke, aki Jonathan Tricky méltó utóda lehetne. Ez azonban mind lényegtelen, hiszen a labda kerek, a fű zöld, a pitschäk meg imádják a focistákat!

Kun Gergely

0 Tovább

Nemcsak a vízilabdában vertük meg Montenegrót...

Nem tudok elmenni a párhuzam mellett, hiszen a sajnálatos módon már-már hétköznapinak mondható, atomgagyi félig sportos, félig dinnye nepper szereléshez szokott szemem egyből kiszúrta a partvonalon egy vakítóan hófehér, slim fit ingben sétálgató kapitányt.

Szerző: Kun Gergely

Nem vagyok benne biztos, hogy ő volt-e az első igazán jól öltözött edző a pálya szélén, de  számomra Pep Guardiola az etalon a csapatukat elegánsan bíztató edzők közt. Ki tudja, vajon tudatosan akarta-e jelezni a világ felé, hogy itt valami egészen új veszi kezdetét? A „tiki taka” passzok azóta is őrjítik a focirajongókat világszerte. Guardiola egyszemélyes keretet adott stílusos megjelenésével a pályán zajló intelligens játéknak, neve végérvényesen összeforrt a megújult futballal.

Pep Guardiola

Pár napja mi, magyarok is ünnepelhetünk. Bár keveset se értek a pólóhoz, számomra nem csak a víz alatti praktikák, de a felszínen zajló események is követhetetlenek, ennek ellenére néztem, mert magyar pólósokat nézni kell. Nekem, a totális amatőr kibicnek is feltűnt, hogy egy teljesen újszerű felfogás vezérli a játékosokat, a hosszú évek óta sikert sikerre halmozó edző regnálásának vége, és valami egészen új kezdődött a medencében.

Nem tudok elmenni a párhuzam mellett, hiszen a sajnálatos módon már-már hétköznapinak mondható, atomgagyi félig sportos, félig dinnye nepper szereléshez szokott szemem egyből kiszúrta a partvonalon egy vakítóan hófehér, slim fit ingben sétálgató kapitányt! Hiába no, nem múltak el nyomtalanul az Olaszországban eltöltött klub évek, és a mi derék Benedek Tiborunk ezzel a játékot is, közönséget is megtisztelő öltözékkel is talán jelezni akarta a világnak: a visszafordíthatatlan váltás megkezdődött.

Benedek Tibor

Ez különösen nagy dolog egy olyan sportember részéről, aki annyi időt töltött el a vízben, hogy szervezete szinte már közel állt a kopoltyú kifejlesztéséhez is. Felteszem Bendek számára is egyszerűbb lett volna egy laza térdnadrágos, pólós (ha már vizipóló) szett. Személyesen ismerve a barcelonai nyarakat, még érthető is lett volna a választása. De nem, Ő nem! Köszönet a világbajnoki aranyért és a megjelenésedért, Tibor! Hosszú ujjú (!!!!!!) hófehér ing, nadrágba betűrve, elegáns övvel!

Döntésed a ruházatot illetően többé nem ad felmentést a tréningruhában szakkomentátorkodó „szakértőknek”, a még az alsógatyájukon is sör reklámmal pózoló sport nímandoknak!

 

6 Tovább

Gardrób

blogavatar

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

A Loft Outlet divatszakértőjének Instagram oldala - gerrri74

Instagram

Kövesd a Loft Outletet a Facebook-on

HTML

Címkefelhő

loft outlet (23),ferfi divat (20),öltöny (13),férfi öltöny (9),Loft (9),zako (5),divat (4),mesterházy attila (4),nyakkendő (3),Giorgio Armani (3),Kiszel Tunde (3),Sebestyan Balazs (3),Orbán Viktor (3),férfi ing (3),Roberto Cavalli (3),hamisítás (3),Hermes (2),Louis Vuitton (2),trendszetter (2),Brad Pitt (2),Pinter Attila (2),Benedek Tibor (2),gucci (2),menyasszony (2),Schiffer András (2),Rodeo Drive (2),berki krisztián (2),Los Angeles (2),Instagram (2),Herczeg Zoltan (2),szalagavató (2),slim fit (2),Róma (2),gatsby (2),Vona Gábor (2),férfi cipő (2),Lagzi Lajcsi (2),Friderikusz Sándor (2),smoking (2),stohl andrás (2),magyar futballvalogatott (2),Fodor Gabor (2),esküvő (2),casual (2),messi (2),Schobert Norbert (2),Rubint Réka (2),slim féfri divat (2),Andy Vajna (2),palácsik timea (2),mszp (2),Gyurcsány Ferenc (2),hosszú ujjú ing (1),Eurovíziós dalfesztivál (1),Conchita Wurst (1),Kelemen Anna (1),Rövid ujjú ing (1),Robbie Williams (1),Budapest Sportaréna (1),Thomas Neuwirth (1),tom ford (1),kommunikáció (1),balázs (1),4n4ln (1),trendsetter (1),Beverley Hills (1),Magyar Labdarugo-szovetseg (1),Vajna Tímea (1),Sebestyén Balázs (1),californication (1),Balaton (1),magyar labdarugo valogatott (1),donatella versace (1),Ata (1),V Zolika (1),Budapest Taxi (1),Bango Margit (1),Medveczky Ilona (1),kuki (1),sípálya (1),jagermeister (1),yeti (1),hütte (1),Unicum (1),kiszel tünde (1),Gundel Takacs Gabor (1),Dolhai Attila (1),Pokorny Lia (1),Zámbó Árpád (1),Demokratikus Koalíció (1),Orbán Vikor (1),horvath csaba (1),Deutsch Tamás (1),raszta frizura (1),Bagi-Nacsa (1),Budai Gyula (1),Szecsődi Ráró (1),Szecsődi Károly (1),nünüke (1),pompás nünüke (1),LMP (1),Zsidro Tamas (1),újságírók (1),Gerbeaud-haz (1),meglepetés party (1),szülinap (1),Kun Gergely (1),Vona (1),sajtótájékoztató (1),Gerbeaud (1),red neck (1),Gyurcsán Ferenc (1),kőbányai kínai piac (1),mellény (1),sál (1),átmeneti öltözködés (1),Galeries Lafayette (1),győzike (1),Bál (1),Tallai Andras (1),puskás ferenc (1),Story Gala (1),Harrods (1),GUM (1),Jason_yeats (1),Thomasopdebeeck (1),Alexander.kraft (1),Toth Vera (1),madonna (1),il Bacio di Stile (1),Hex tie (1),Hexenschuß (1),mezőkövesd (1),férfi nadrág (1),Összezárva Friderikusszal (1),Berki (1),Született feleségek (1),férfi karkötő (1),loftoutlet (1),useunused (1),formaruha (1),olimpia (1),Scherer Péter (1),Stohl András (1),sportöltözék (1),citytrail (1),futás (1),Noszály Sándor (1),lopás (1),szomszédok (1),szulejmán (1),Válótársak (1),Keymanstyle (1),Valentino (1),Dandy (1),kockás öltöny (1),Gáspár Győző (1),Emir Kusturica (1),Falus Ferenc (1),Főpolgármesteri Hivatal (1),Schobert Norbi (1),ice bucket (1),önkormányzati választás (1),Hajdú Péter (1),Zimányi Linda (1),focistafeleségek (1),Robben (1),Dress for less (1),tippmix (1),FIFA (1),Puzser Robert (1),selfie (1),futball vilagbajnoksag (1),Norbi Update (1),norbi (1),double monk (1),férfi kiegészítők (1),Ausztrália (1),Andre Goodfriend (1),habony árpád (1),dolce & gabbana (1),Zuckenberg (1),Szalay-Bobrovinczky Kristóf (1),női egyenjogúság (1),Karl Stefanovic (1),John Deere (1),Andre Agassi (1),tőzsde (1),Private banking (1),elegans (1),The Today Show (1),Dardai Pal (1),üzleti dress code (1),Marshalls (1),ruházat (1),Radics Gigi (1),COMET-dijkioszto (1),Comet Gála (1),VIVA COMET-dij (1),Farkashazy Tivadar (1),Vágó István (1),Juszt László (1),Gálvölgyi János (1),Szabó Zsófi (1),Comet Cloth Comedy (1),Csobot Adél (1),esküvői ruha (1),Vőlegény (1),Kállay Saunders András (1),vv béci (1),Loft Out (1),gigi (1),Osvárt Andrea (1),Pampalini (1),Bajnai Gordon (1),Kilián-laktanya (1),Csányi Sándor (1),Balotelli (1),Női és Gyermekruha Nagykereskedelmi Vállalat… (1),ballonkabát (1),megcsalás (1),divat világa (1),outlet (1),Dzsudzsak Balazs (1),világbajnokság (1),Nino Cerutti (1),Szárszói találkozó (1),Szárszó (1),Pep Guardiola (1),guardiola (1),férfi vízilabda-válogatott (1),Barcelona (1),vőlegény ruhája (1),esküvői öltöny (1),pénzmogul (1),üzleti tárgyalás (1),Ferrari (1),zakó (1),trend (1),ing (1),learazas (1),sale (1),szabó (1),Savile Row (1),ford (1),bmw (1),Audi (1),porsche (1),Lionel Messi (1),méret (1),Aranylabda (1),öltözék (1),nadrág (1),fat boys slim (1),Rogán Antal (1),lanvin (1),Fendi (1),Horn Gyula (1),Barack Obama USA elnök (1),menyasszonyi ruha (1),politikusok (1),Louis Vuitton hátizsák (1),Ferragamo (1),metroszexualis (1),Firenze (1),Nápoly (1),Milano (1),Zsolnay Porcelanmanufaktura Zrt. (1),Michelin csillag (1),meleg (1),buzi (1),Vidámpark (1),nyakkendo (1),pataky attila (1),Fásy Ádám (1),Bunyós Pityu (1),Postás Józsi (1),Balazs Pali (1),cakó kinga (1),Sugarbird ruhakollekcio (1),DJ Ötzi (1),Csóré Béla (1),rtl klub (1),Pitt Immagine Uomo (1),Istenes Bence (1),Eder Krisztian (1),VV6 (1),zombi (1),szex (1),ejszakai elet (1),Budapest (1),teli olimpia (1),Szocsi (1),Etyek (1),Liptai Claudia (1),Hajos Andras (1),Árpás László (1),Rokusfalvy Pal (1),Joshi Bharat (1),Fekete Laci (1),nagy duett (1),győr (1),médiabál (1),Szocsi olimpia 2014 (1),Szocsi 2014 (1),ruha (1),h&m (1),Giorgo (1),Ómolnár Miklós (1),Ralph Lauren (1),Alföldi Róbert (1),Caramel (1),rendőrség (1),kannás bor (1),Vácszentlászló (1),Zacher Gabor (1),Dobó Kata (1),tél (1),MÁV-Aszód (1),aszód (1),wellness-hetvege (1),wellness szallodak (1),dresscode (1),mély dekoltázs (1),Kaposvari Egyetem (1),öltözködési tanácsadó (1),öltönyök (1),középosztály (1),gazdagság (1),Steve Siebold (1),siruha (1),sibakancs (1),Tilla (1),Vadon Jani (1),wunderschön (1),Kulka János (1),fasfhionfave (1),Wolfie (1),Carbonfools (1),fehér balázs (1),Leonardo DiCaprio (1),George Clooney (1),teczar szilard (1),szőke nő (1),billiárd (1),éjszaka (1),buli (1),Berki Krisztian labdarugo (1),ingyen buli (1),magna cum laude (1)

Tőlünk kérj öltözködési tanácsot!